Przewaga metody holenderskiej

Przewaga korekcji racic metodą holenderską nad używaniem do tego celu szlifierki.

Nóż jest przedłużeniem ręki korektora. Ma on zatem pełną kontrolę nad każdym ruchem i jest w stanie natychmiastowo wyczuć uginający się pod naporem róg co sygnalizuje zaprzestanie dalszego ścinania rogu racicy. Również precyzja cięcia jest nie do porównania. Zakrzywiony specjalistyczny nóż do korekcji racic jest narzędziem za pomocą którego można bardzo dokładnie skątować powierzchnię racicy, a także wykonać wyokrąglenia mające charakter profilaktyczny. Każda krowa, a nawet każda noga krowy powinna być traktowana indywidualnie, a korekcja dostosowywana do konkretnej sytuacji/schorzenia. Również terminowość ma znaczenie. Istotne jest by pomoc przyszła jak najszybciej, tak aby nie dopuścić do dalszych uszkodzeń tworzywa.

Użycie szlifierki kątowej niesie za sobą ryzyko:

  • niepozostawienia niezbędnej wysokości czubka palca a tym samym jego osłabienia,
  • nadmiernego zebrania rogu z powierzchni spodu racicy,
  • okulawienia krowy z powodu złego kątowania racicy,
  • skaleczenia piętki, gdyż róg w tej lokalizacji jest bardzo cienki,
  • nadmierne zebranie zdrowego rogu z powierzchni piętki, o który przecież tak zabiegamy,
  • niedokładne usunięcie luźnych części, które będą spowalniały rekonwalescencję rogu piętki.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *